söndag 30 september 2012

Tillsätt en oberoende haverikommision. Så vi får reda på vad som var fel och gå vidare...


 
Nu när både sossar och moderater rört sig mot mitten borde det finnas utrymme för de andra partierna att profilera sig. Ungefär så uttryckte reporten sig i lunchekot idag.

När Fredrik Reinfeldt blev ordförande för de nya moderaterna var partiets politik knappt att känna igen. Borta var kraven på skattesänkningar för högavlönade och försvaret var inte längre högprioriterat. När sossarna bytte till Håkan Juholt väcktes den gamla klasskampen återigen till liv. Men så kommer Stefan Löfven och politiken blir förvillande lik dom nya moderaterna.

Men försök att ändra politiken beroende av vilka som leder partiet på Orust. Det är ingenting för politiken på Orust.

Här ska sossar och folkpartister enbart hålla käften i fullmäktige när ekonomin diskuteras. Dom satt ju vid makten 2011, visserligen hade dom då att administrera den förra majoritetens budget. Men stå till ansvar för allt ska dom. Trots att det till exempel det eftersatta underhållet som gör att skolor och förskolor måste byggas om för många tiotals miljoner har pågått under årtionden. Och det som egentligen skulle diskuteras var en investeringsplan på 151 miljoner kronor. Och om den överensstämde med statens krav på kommunen om god ekonomisk hushållning eller inte. Och om man kunde frångå detta krav som också finns med i kommunfullmäktiges beslut om ett överskott i budget motsvarande mellan 2-4 procent. Men istället för att ta ansvar skyllde man på varandra.

Mattes perspektiv på Orust politiken är kort. Bara sen november 2010 då vi flyttade till Mycklebys yttre förorter. Vad som hände dessförinnan har matte en mycket vag uppfattning om eftersom hon då ägnade sig åt Eslövs kommunpolitik. Men hon skulle gärna vilja veta mer. Ryktet säger att hennes partiet under förra mandatperioden lämnade en majoritet med moderater och andra för att man inte ville medverka till den skattehöjning som sedan genomfördes. Men vad som för övrigt kan skyllas på partiet vet inte matte, men vill gärna veta.

Matte letar på kommunens hemsida för att försöka komma fram till när, var och hur partiet varit inblandat i tokiga beslut. Det är alldeles klart att partiet också haft sina fingrar i syltburkarna. Men eftersom partiet, aldrig varit så stort att man haft kommunalrådsposten har matte lite svårt att förstå de påhopp som kom från majoriteten i kommunfullmäktige under budgetdebatten och den kritik som finns i kommentarsfältet i Bohusläningens nätupplaga. Men kanske kommer den från samma personer. Eller kanske handlar det som så ofta på Orust inte om sakfrågor utan om personliga vendettor som ska utspelas under förespegling av att vara kommunpolitik. Varför skulle fullmäktigedebatten annars ha så låg  debattnivå att ordförande kände sig tvingad att slå klubban i bordet och ge en reprimand till bägge sidor och ajournera sammanträdet till nästa torsdag?

Men som nedanstående inlägg påstå att folkpartiet varit tongivande är nog tyvärr inte sant. Partiet har varit delaktig men tyvärr nog aldrig tongivande.

"När (S) och (FP) högljutt förfasar sig över den katastrofala ekonomin och skyller alla problem på ”de andra”, då går skam på torra land. Dessa två partier har varit mest tongivande och drivande för den politik som skapat det svarta hålet i ekonomin. De flesta övriga partier har självklart också ett stort ansvar eftersom de hängt med på de katastrofala besluten, men (S) och (FP) har i praktiken huvudansvaret.
Vissa nya politiker kan kanske med gott samvete ifrågasätta de tidigare besluten och vara kritisk till det som pågår, men då måste de öppet ifrågasätta sitt eget partis agerande"

Matte har lite svårt att förstå hur man öppet ska kunna ifrågasätta och ta avstånd från sitt partis agerande när ingen i klartext kan tala om vad det handlar om. Det matte vill ha är inte allmänt gnäll utan konkreta ställningstagande som partiet gjort och som haft katastrofala följder för kommunens ekonomi. För om någon kan hjälpa matte att få fram detta underlag i form av beslut så  kommer i alla fall hon naturligtvis att öppet ta avstånd ifrån detta.

Partiet satt som sagt  2011 i en majoritet tillsammans med sossar och folkviljan. Partiet hade 5 av 21 mandat. Naturligtvis hade partiet inflytande men en majoritet med tre partier kräver kompromisser. Något som folkviljan inte klarade av, vilket idag kostar skattebetalarna dyra pengar i form av fläskben till dom för att inte spräcka Regnbågsalliansen.

Men matte skulle alltså så gärna veta vilka dessa katastrofala beslut är som folkpartiet varit delaktig i för att kunna göra upp med det gamla och gå vidare. Finns det ingen därute IRL som kan hjälpa till eftersom det är näst intill omöjligt att hitta dessa svar om man inte var man ska leta.

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar